Čo je hallux

Hallux valgus znamená štrukturálnu deformitu kĺbu palca na nohe s vybočením palca od stredu tela a vybočením prvej záprstnej kosti dovnútra. Táto deformita má genetický podklad, ktorý sa viac vyskytuje u žien (pomer muži:ženy je 1:4) aj z dôvodu vyššej voľnosti väziva.

Nezávislé na tom je otázkou len čas, kedy sa hallux prejaví.

Niekedy sa chodidlo začne meniť až po štyridsiatom roku života, inokedy sa degeneratívne zmeny objavia už v detskom veku. Je to individuálne, rovnako ako rýchlosť zhoršovania sa halluxu. Hallux je často spojený aj s deformitou malých prstov na nohe (napríklad kladivkovité prsty), môže sa objaviť aj po reumatickom ochorení, pri diabete ako dôsledok motorickej periférnej neuropatie, po úraze alebo sa rozvinie napríklad po nosení nevhodnej obuvi (úzke topánky alebo príliš vysoké opätky). Ťažkosti s halluxom sa prejavia otlakmi v mieste kĺbu veľkého palca nohy (zhrubnutie a začervenanie), neskôr sa objavujú bolesti pri obúvaní topánok alebo pri chôdzi. Neriešený hallux môže skončiť až problémom s chodením a nemožnosťou obuť si konfekčnú obuv.

Čo robiť s halluxom?

Hallux valgus je možné riešiť neoperačne (konzervatívne) alebo operačne. Pretože hallux má genetický podklad, vybočený palec sa môže po operačnom zákroku znova vybočiť, ak sa nebude vhodne korigovať/stabilizovať napríklad ortézou (alebo pooperačnou dláhou). Tu je príroda silnejšia.

Medzi konzervatívne možnosti riešenia halluxu patrí:
- nosenie korektora (bandáže, ortézy, abduktora),
- cvičenie proti deformite,
- nosenie ortopedických vložiek s metatarzálnou pelotou (srdiečko
alebo Jungova bandáž) a
- nosenie zdravotnej ortopedickej obuvi.

Na trhu sú dostupné rôzne denné a nočné bandáže a ortézy, ktoré korigujú nesprávne postavenie prstov a tlačia palec do správnej polohy. Výhodou niektorých denných ortez na hallux je možnosť celodenného nosenia, pretože sa zmestia do obuvi (športovej a športovo-elegantnej) a umožňujú postupne zvyšovať / korigovať tlak na palec.

Korektory, ortézy, ortopedické vložky však slúžia predovšetkým na prevenciu zhoršenia a na stabilizáciu stavu halluxu. Nezabezpečia úplné vyriešenie / vyliečenie halluxu. Aj preto je dobré začať s korekciou čo najskôr a nečakať, kým sa stav stane ťažko zvládnuteľný.

PharmDr. Adela Čorejová, PhD.