Prečo by seniori mali cvičiť

Procesy starnutia možno významne ovplyvniť nielen správnou výživou, sociálnym kontaktom, psychickou aktivitou, ale aj primeraným fyzickým cvičením.

Vhodnými cvikmi a pohybovou aktivitou je možné zdravotným problémom predchádzať, prípadne zabrániť ich rozvoju. Dôležité je však poznať a rešpektovať riziká súvisiace s vekom a zdravotným stavom. K odporúčaným vyšetreniam u seniorov patria preto vyšetria srdcovo-cievneho systému, pohybového aparátu, očné vyšetrenie a neurologické vyšetrenie.

Dobrým predpokladom k cvičeniu a fyzickej aktivite sú pohybové schopnosti a fungujúca motorika. Sú geneticky podmienené, ale trénovateľné. Keď sa starší človek začína cítiť slabý a neistý, čoraz menej sa pohybuje.

Aký to má následok?

Napríklad úbytok svalovej hmoty, sily a nedostatočné dráždenie vnútorného rovnovážneho aparátu. Úbytok svalovej hmoty môže viesť napríklad k poruchám chôdze, k skráteniu dĺžky kroku, k zhoršeniu chôdze po schodoch alebo k zníženej pohyblivosti. To všetko ovplyvňuje aj kosti a kĺby. Nedostatočné dráždenie vnútorného rovnovážneho aparátu vedie napríklad k neistej chôdzi, človek začína strácať rovnováhu, klesá koordinácia pohybov, prípadne padá. Aby sme tomu predišli, je potrebné aj vo vyššom veku vykonávať primerané fyzické cvičenie, ktoré udržiava svalovú hmotu a zároveň stimuluje vnútorný rovnovážny aparát. Bez toho to nejde.

Nikdy nie je neskoro a aj vo vyššom veku sa dá vykonávať fyzická aktivita aj pri rôznych obmedzeniach (sedenie, ležanie) alebo chorobách. Určitý stupeň telesného zaťaženia a pravidelná pohybová aktivita minimálne strednej intenzity udržujú aktívny spôsob života u seniorov. Preto je lepšia aj malá pohybová aktivita, než žiadna. Veľmi dôležité je pri tom povzbudenie a podpora zo strany rodiny a priateľov.

Pri obmedzeniach vo vyššom veku je vhodné myslieť aj na pomôcky, ktoré pomôžu a podporia cvičenie a fyzickú aktivitu. Dobrými pomocníkmi môžu byť stimulačné, rehabilitačné a masážne pomôcky ako napríklad:

  • Mini bicykel (pre sediacich aj ležiacich): na posilňovanie svalovej hmoty
  • iplikátor (rôzne druhy, pre sediacich aj ležiacich): na stimuláciu a zosilnenie mikrocirkulácie, uvoľnenie svalových štruktúr, aktivizáciu lymfatického a krvného obehu
  • masážny klin na chodidlá: stimulácia a reflexná masáž chodidiel
  • masážna rohož: stimulácia svalov chrbta, chodidiel ale aj ďalších svalov a ich prekrvenia  
  • masážny guľôčkový pás: zvýšené prekrvenie z dôvodu jednostrannej námahy, po úraze alebo pri rehabilitačnom cvičení
  • posilňovací krúžok/ježko (hladký alebo s výstupkami): posilňovanie a stimulácia svalov rúk, nôh
  • masážny valček: relaxácia svalov, rehabilitácia, masáž tela, rúk, nôh, uvoľnenie a zníženie napätie, zlepšenie koordinácie
  • nafukovací vankúš/klin na sedenie a cvičenie: na stimuláciu, posilňovanie a rehabilitáciu.

 

PharmDr. Adela Čorejová, PhD.