Ako sa pripraviť na operáciu bedrového kĺbu. Zopár rád a usmernení.

Ako sa pripraviť pred operáciou:
· Eliminujte vplyvy, ktoré by mohli viesť k infekcii, predovšetkým urogenitálneho traktu, horných dýchacích ciest a ústnej dutiny.
· Udržiavajte si optimálnu váhu a chorý kĺb príliš nezaťažujte.
· Odporúča sa naťahovať skrátené svalové štruktúry bedier, posilňovať oslabené svaly, hlavne brušné a bedrové. Posilňovaním svalov horných končatín a zdravej dolnej končatiny si pripravíte svaly na chôdzu s barlami. Dobrý je aj nácvik pohybových stereotypov nevyhnutných pre pooperačnú fázu rehabilitácie.


Čo si vybaviť alebo zabezpečiť pred operáciou (pomôcky v pooperačnom období):
· V období po prepustení z nemocnice si zabezpečte pomoc pre domácu starostlivosť (napríklad blízka osoba, opatrovateľská služba a pod.) na obdobie 2 týždňov, ideálne až na 6 - 8 týždňov, kedy prebieha proces adaptácie (vhojovania) nového kĺbu.
· Pripravte si domácnosť pre bezpečný pohyb. Na zemi sa nesmú nachádzať prekážky, o ktoré by ste mohli ľahko zakopnúť a neodporúča sa pohyb po klzkých podlahách. Vhodnou pomôckou je servírovací stolík s kolieskami, ktorý slúži k prevážaniu ťažších bremien (nie je vhodné a nosiť predmety nad 5 kg).
· Zabezpečte si doma dostupnosť toalety, kúpeľne, kuchyne a spálne na presun pomocou bariel.
· Rovnako dôležité je zabezpečiť si pomôcky pre zvýšenie sebestačnosti pri obliekaní, obúvaní a pri osobnej hygiene. Informujte sa preto na pomôcky, ktoré budete po operácii potrebovať ako napríklad: barle a kompresívne pančuchy (prevencia embólie a trombózy). Pre zvýšenie sebestačnosti v domácnosti sú vhodné zvyšovač na záchodovú misu, rôzne madlá do kúpeľne, stolička do sprchy, vaňová doska, protišmykové podložky a pomôcky na rehabilitáciu a cvičenie. Ak je to možné, zaobstarajte si zvýšenú posteľ. V spálni môže pomôcť napríklad aj rebrík na vstávanie, klín alebo vankúš medzi nohy pri spaní na boku, chňapka pre lepšiu dostupnosť predmetov z postele alebo predĺžený obuvák či vyzúvač topánok. Vhodné sú topánky s pevnou podrážkou (bez podpätku) a vložky do topánok, ktoré tlmia nárazy a zmierňujú záťažový tlak na kĺb pri chôdzi.
· Na postupné zaťažovanie a cvičenie môžete využiť aj Mini Bicykel, ktorým sa postupne zaťažuje svalový aparát. Ak je možné, dohodnite si v rámci domácej pooperačnej starostlivosti aj návštevu fyzioterapeuta.
· Ako pacient po operácii bedrového kĺbu by ste mali jazdiť v aute len ako spolujazdec. Treba však dbať na to, aby flexia (ohnutie) v kĺbe nepresiahla 90 stupňov. Používajte preto vankúš na sedenie (vankúš v tvare “O”). Ďalšími dobrými pomôckami do auta môžu byť podávač bezpečnostného pásu, rukoväť na hlavovú opierku alebo otočná pomôcka na vystupovanie z auta (alebo na nastupovanie). Šoférovanie je ideálne začať najskôr tri mesiace po zákroku.

Po prepustení z nemocnice:
· Po operačnom zákroku je potrebné dodržiavať určité zásady pre rýchlejšie zotavenie a lepšiu adaptáciu nového kĺbu, pretože prvých 6 týždňov po operácii prebieha proces „vhojovania“ kĺbu. V tomto období nesmiete končatinu zaťažovať naplno, aj napriek tomu, že z nemocnice odídete po svojich. Chodiť by ste mali len s dvoma francúzskymi barlami. Po uplynutí šestich týždňov môžete odložiť barlu na operovanej strane a túto stranu stále viac zaťažovať pokiaľ nedôjde k súmernej chôdzi. Plne zaťažovať operovaný kĺb môžete od tretieho pooperačného mesiaca.
· Pacientom sa odporúča, aby prvé tri mesiace spali na pevnom rovnom lôžku. Pri spánku je dôležité polohovať operovanú končatinu, aby nedošlo k jej nesprávnemu postaveniu, a aby nevznikli preležaniny (dekubity).
· Neodporúča sa využívanie rôznych foriem tepla ako napríklad elektrický vankúš alebo saunovanie.
· Pravidelnou súčasťou vášho režimu, ako pacienta po operácii bedrového kĺbu, by sa malo stať cvičenie (aspoň 2-krát denne). Po operácii bedrového kĺbu je dôležité spevniť svalový aparát, aby sa zlepšila chôdza, ale aj životnosť kĺbu. Samozrejme, všetko s mierou a prispôsobením sa novému kĺbu. Ideálne je nohu zaťažovať bicyklovaním, plávaním, severskou chôdzou alebo podobnými športovými aktivitami.
· Dodržujte správnu životosprávu a tým aj svoju hmotnosť. Tá má vplyv nielen na životnosť vašej endoprotézy, ale aj na zdravý kĺb. Pri šetrnom zaobchádzaní môže umelý kĺb vydržať približne 15 rokov.
· Sledujte si rozdiel dĺžky nôh, ktorý môže súvisieť s deformáciami v okolí kĺbu. Rozdiel väčší ako 1 cm sa dá kompenzovať tzv. podpätenkou.
· Ak sa vyskytne v mieste nového kĺbu bolesť, začervenanie, opuch alebo horúčka, prípadne akejkoľvek infekcia, ktorá by sa krvnou cestou mohla dostať k implantátu okamžite kontaktujte lekársku pomoc.

PharmDr. Adela Čorejová, PhD.