Bunkové soli,  malé pastilky - veľkí pomocníci

Bunkové soli, zlúčeniny minerálov, ktoré sú prirodzene zastúpené v ľudských bunkách a tkanivých. 

S bunkovými soľami (nazývanými tiež tkanivové, Schüsslerove soli) som sa prvý krát stretla asi pred dvoma rokmi, keď môj syn mal dusivý kašeľ, ktorý trval už pomerne dlho a lieky ani sirupy nepomáhali. Jedna známa mi odporučila bunkové soli. Vyskúšali sme a odvtedy sú stálou súčasťou našej domácnosti. Schüsslerove soli dokážu byť nápomocné pri celej škále ochorení od prechladnutia až po rakovinu. Dámy možno zaujme ich liftingový účinok na pleť a zaujímavé je, že dokážu pracovať aj na psychickej a emočnej úrovni.

Čo sú bunkové soli

Môžeme ich charakterizovať ako zlúčeniny minerálov (draslíka, sodíka, vápnika, horčíka železa, kremíka), ktoré sú prirodzene zastúpené v ľudských bunkách a tkanivách. Bez ich prítomnosti by nebol život možný. Ich nedostatočný príjem, zvýšená fyzická alebo duševná záťaž spôsobujú ich vyplavovanie z buniek, čím vzniká nerovnováha v pomere minerálov v bunke a mimo nej. Táto sa potom v tele prejaví ako určitý príznak (zmena zafarbenia pokožky tváre, bolesť, únava, zápal..), neskôr ako ochorenie.

Minerálne látky sú ťažko vstrebateľné, preto sú bunkové soli vyrábané tak, aby ich bunka vedela prijať v plnej miere. To je aj hlavný rozdiel medzi minerálmi vo výživových doplnkoch a bunkovými soľami. Napr. železo užívané vo forme bunkovej soli veľmi rýchlo vyrovná deficit v organizme a navyše nespôsobuje žiadne tráviace a vylučovacie problémy. Bunkové soli pomáhajú obnoviť prirodzenú rovnováhu minerálnych zlúčenín v bunke a mimo nej, čím sa dosiahne obnova bunky s následnou obnovou tkanív, ktorá vedie k náprave v celom organizme.

Trocha z histórie

 Koncept bunkových solí vychádza z empirických skúseností a je známy už od 19. storočia vďaka nemeckému vedcovi Dr. Wilhelmovi H. Schüsslerovi (1821 – 1898), ktorý tvrdil že: „Obnova bunky a tým aj celého tela je výsledkom vyrovnania deficitu anorganických soli.“ Tento nemecký lekár tiež definoval 3 základné piliere terapie:

  1. bunka je základná jednotka života,
  2. podstatou choroby je patologicky zmenená bunka,
  3. zdravie človeka je podmienené dostatočným množstvom potrených minerálnych živín v správnom pomere.

Dr. Schüssler ešte v roku 1874 publikoval prvú knihu o tkanivových soliach a každoročne ju aktualizoval na základe novozistených skutočností. Postupne jeho poznatky dopĺňali o nové a nové skúsenosti ďalší vedci. Aktuálne sa bunkové soli používajú na celom svete a v tejto oblasti sú školení profesionálni poradcovia.

Až do dnešného dňa sa pracuje s pôvodným systémom, ktorý tvorí 12 základných solí definovaných Dr. Schüsslerom. K nemu sa časom ešte pridali doplnkové soli (kolerujú so stopovými prvkami) ako sú zinok, selén, meď, jód a pod. Tieto sa používajú ako doplnok k základným soliam na zlepšenie požadovaného efektu. Iba zriedka sa užívajú samostatne.

Vzhľadom k tomu, že bunkové soli sú prirodzenou súčasťou tela, ide o bezpečné prípravky. Môžu sa kombinovať s inými liekmi a doplnkami. Sú vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy, novorodencov, seniorov a dokonca aj pre zvieratá.

Ak sa chcete dozvedieť viac o bunkových soliach alebo sa chcete poradiť ako ich užívať pri konkrétnom ochorení, navštívte nás v našej VZP Barlando v Devínskej Novej Vsi alebo nám napíšte na info@barlando.sk.

Zuzana Ondejková

Zdroj: Žaneta Truplová Brachňáková, Martin Trupl: Bunkové soli

 

Kompletný sortiment bunkových solí nájdete tu